Dieta tłuszczowa – sposób na odchudzanie i dobry nastrój

Dieta tłuszczowa – sposób na odchudzanie i dobry nastrój

Chociaż dieta tłuszczowa nie kojarzy się wcale ze zdrowym sposobem odżywiania, które pozytywnie wpływałoby na naszą sylwetkę, przy bliższym zaznajomieniu się z zasadami żywienia i dietetyki można dostrzec jej ogromny potencjał.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Otóż podstawowe źródło ludzkiej energii stanowią węglowodany i tłuszcze. Ich zadaniem jest regulowanie przemian metabolicznych oraz prawidłowej pracy mózgu, produkcja enzymów oraz hormonów, a także wsparcie układu immunologicznego i rozpuszczanie witamin. W diecie tłuszczowej ograniczona zostaje drastycznie ilość dostarczanych organizmowi węglowodanów, a niedobory energii zostają uzupełniane dzięki syntezie i spalaniu nagromadzonego w tkankach tłuszczu.

Wiele osób stosujących dietę tłuszczową osiąga lepsze wyniki w redukcji kilogramów niż przy stosowaniu tradycyjnych diet odchudzających, chociaż nie sprawdza się ona u każdego.

Zasady diety tłuszczowej

Istotna jest umiejętność rozróżnienia diety tłuszczowej i diety Low carb. Ta ostatnia nie zawsze opiera się na spożywaniu dużych dawek tłuszczy, a polega tylko na redukcji węglowodanów.

Zasady  diety tłuszczowej są bardzo restrykcyjne, ponieważ. 90 proc. spożywanych posiłków stanowią w niej tłuszcze. Możemy je spożywać w postaci tłustych ryb, mięs, żółtych i białych serów awokado, orzechów, jaj, olejów i oliwy.

Dietę tłuszczową możemy przeprowadzić z pomocą usług cateringu dietetycznego, i taki sposób jej stosowania jest najbardziej bezpieczny, gdyż właściwe zapotrzebowanie i konieczną ilość składników wylicza tam profesjonalny dietetyk. Zasady tej diety pozwalają jedynie na dostarczanie organizmowi wraz ze spożywanymi posiłkami 8 proc. białka i 2 proc. węglowodanów. Stosując dietę tłuszczową, przyjmuje się, że optymalną wartością węglowodanów dziennie jest ich 20-30 g w jednym posiłku.

Zastosowanie diety tłuszczowej

Dieta tłuszczowa ma na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej oraz zmniejszeniu masy ciała i obecnie staje się coraz bardziej popularna jako rodzaj diety odchudzającej. Powoduje ona szybkie spalanie tłuszczu, duży spadek masy ciała, a także ograniczenie apetytu. Osiągnięcie dzięki niej stanu ketozy umożliwia organizmowi stabilne funkcjonowanie, zapewnia mu wysoki poziom energii oraz nie wpływa na wahania nastroju, które są charakterystyczne dla diet węglowodanowych. Wiele badań zaleca ją również przy treningach siłowych.

Dawniej dietę tłuszczową stosowano do łagodzenia objawów i leczenia napadów padaczki u dzieci. Zbadano bowiem, że pożywienie bogate w tłuszcze a zawierające mało węglowodanów i powodujące w organizmie stan ketozy, redukuje ilość napadów padaczkowych.

Dieta tłuszczowa ma również zastosowanie przy leczeniu cukrzycy i nowotworów, natomiast nie jest ona wskazana dla osób z zaburzeniami pracy wątroby, trzustki i nerek.

Artykuł partnerski

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds