Wszystko, co musisz wiedzieć o grillowaniu [PORADNIK]
Grillowanie to jedna z ulubionych aktywności wielu Polaków. Jak się okazuje wpływ na to, że Polacy uwielbiają grillowanie mają nie tylko pyszne posiłki, ale również możliwość przebywania z najbliższymi. Co więcej, sam proces grillowania również ma swoich entuzjastów. Z danych opublikowanych w raporcie ,,Jak grillują Polacy” jasno wynika, że około 80 proc. Polaków ma własnego grilla, a aż 43 proc. ankietowanych twierdzi, że w sezonie wiosenno-letnim grillują nawet do 2-3 razy miesięcznie. Śmiało można pokusić się o stwierdzenie, że grillowanie stało się dyscypliną narodową, która z każdym rokiem cieszy się coraz większą popularnością.
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej gazetasenior.pl
Spis Treści
Grillowanie wakacyjne
Szacuje się, że już co dziesiąty Polak ma działkę rekreacyjną. Co ciekawe, według Polskiego Związku Działkowców osoby 50+ spędzają na działkach rekreacyjnych aż 12 godzin tygodniowo. Lato sprzyja błogiemu lenistwu oraz odpoczynkowi pod cieniem drzewa, jednak zdecydowana większość posiadaczy ogródków działkowych z dumą przyznaje się do tego, że uwielbia zapraszać swoich przyjaciół oraz rodzinę po to, by wspólnie spędzić czas przy grillu. Grillowanie jest jednak czynnością typowo wakacyjną. Zgodnie z tym twierdzeniem, wiele Polaków decyduje się również na rozpalenie grilla w trakcie wakacyjnego wyjazdu.
Zobacz również: WYPRAWA ŻYCIA: Jesienny Rejs Seniora pełen atrakcji i doskonałej zabawy [PROGRAM, ZNIŻKI i SUPER-OFERTA DLA LIDERÓW]
Grillowanie przepisy prawne – warto wiedzieć
Jeśli jesteś miłośnikiem grilla z pewnością niejednokrotnie zastanawiałeś się nad tym, czy będąc na balkonie, plaży bądź w innym miejscu publicznym można rozpocząć biesiadowanie z posiłkami prosto z rusztu. To, w jakim miejscu można rozpalić grilla definiuje prawo.
Zacznijmy zatem od najbardziej popularnej opcji, czyli grill na własnej działce. Zgodnie z prawem możesz rozpalić grilla na swojej posesji, jednak w przypadku, gdy nieopodal twojej działki znajdują się domy lub mieszkania, warto poinformować o tym sąsiadów.
Sprawa się nieco komplikuje w sytuacji, w której chcesz rozpalić grilla na balkonie. Wiele osób uważa, że jest to nielegalne. W tym miejscu należy wyraźnie zaznaczyć, że rozpalenie grilla na balkonie jest całkowicie dozwolone, ponieważ balkon wchodzi w skład mieszkania, czyli jest on twoją własnością. Zgodnie z prawem nie można go jednak pozostawić bez nadzoru, a cała procedura powinna się odbywać bez naruszania porządku publicznego. W praktyce oznacza to, że jeśli hałas bądź nadmierny dym będzie utrudnieniem dla sąsiadów, mogą oni wezwać służby. Istotnym czynnikiem w całym przedsięwzięciu jest również kwestia własności mieszkania. Jeśli dany lokal jest wynajmowany, warto upewnić się, co do tego, że zarówno właściciel, jak i spółdzielnia nie mają nic przeciwko.
W przestrzeni publicznej grillowanie powinno odbywać się w specjalnie wyznaczonych do tego miejscach.
Zobacz również: „Gazeta Senior” maj 2024 [05/2024]. Sprawdź, co w numerze?
Grill węglowy, gazowy, czy elektryczny?
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów grilla. Do najpopularniejszych z nich należą oczywiście tradycyjne grille węglowe, grille gazowe, a także elektryczne. Grill elektryczny to świetne rozwiązanie na balkon oraz inne przestrzenie, które z różnych względów nie są polecane do tradycyjnego grillowanie opartego na węglu. Jeśli marzysz o grillu elektrycznym w plenerze, wystarczy, że wyposażysz się w przenośną stację zasilania. Szacuje się, że już niewielka stacja zasilania o pojemności około 1260Wh może zasilić grill o mocy 1150W przez około godzinę.
Zobacz również: Targi Książki i Mediów VIVELO: ZE SPECJALNĄ STREFĄ DLA SENIORÓW [16-19 maja, PGE NARODOWY]
Wakacyjne folgowanie i dodatkowe kilogramy
Choć początkowo może wydawać się, że niewinny grill nie jest w stanie wyrządzić dużych szkód w organizmie, okazuje się, że przeciętna rodzina podczas urlopu jest w stanie przyjąć nadprogramowe 70 000 kcal, co przekłada się na około 2,5 kg tkanki tłuszczowej. Są to wyliczenia Fundacji BOŚ, a dane są niestety niepokojące. Warto podkreślić, że na tycie podczas urlopu szczególnie narażeni są seniorzy. Czy to oznacza, że podczas wakacji warto ograniczyć grillowanie? Warto podkreślić, że dietetycy ostrzegają przed klasycznymi letnimi przysmakami takimi jak lody, gofry, czy też kolorowe napoje.
Zobacz również: Skierowanie do sanatorium na NFZ: aktualne zasady i co musisz wiedzieć w 2024 [krok po kroku]
Grill a substancje rakotwórcze
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że jedzenie posiłków przygotowanych na tradycyjnym grillu węglowym, wiąże się z przedostawaniem się do organizmu toksyn i związków rakotwórczych. Dzieje się tak, ponieważ rozpalony ogień trudno jest kontrolować, a co za tym idzie ustawienie konkretnej temperatury jest niemal niemożliwe. Zbyt wysoka temperatura to wprost idealne warunki do powstawania szkodliwych związków, takich jak benzopiren.
Zobacz również: Kolejka do sanatorium 2024. Długość kolejki w poszczególnych województwach: aktualne dane [PRZEGLĄD]
Jak sprawić, aby wakacyjna była choć trochę zdrowsza
Pierwszym sposobem na ograniczenia związków rakotwórczych jest korzystanie z grilla elektrycznego, który pozwoli na kontrolowanie temperatury. Kolejnym dobrym pomysłem może okazać się zrezygnowanie z tłustych mięs oraz dań pełnych tak zwanych tłuszczy trans, a także wyeliminowanie niepotrzebnych dodatków w postaci sosów. Alternatywą dla tradycyjnego jedzenia z grilla mogą okazać się aromatyczne warzywa z rusztu, zdrowe ryby oraz chude mięso. Pamiętaj również o tym, by do każdego posiłku serwować warzywa.
Zobacz również: Druga waloryzacja emerytur: lepsze zabezpieczenie finansowe seniorów [zasady, terminy, TABELA]
Grill nietypowo – przepisy z czterech stron świata
Jeśli masz dość powtarzających się potraw, być może dobrym pomysłem okaże się wprowadzenie nieco innowacji. Chcąc zaimponować swoim gościom możesz postawić na kuchnie w stylu amerykańskim, czyli steki wołowe w marynacie z whisky. Ciekawym dodatkiem do tego ciężkiego dania będzie sałatka z innego zakątku świata, a mianowicie prosto z Grecji. Tradycyjny ser feta w połączeniu z pomidorami, ogórkiem, sałatą oraz czerwoną cebulą to klasyk, który sprawdzi się na każdym grillu. Węglowodany warto uzupełnić za pomocą pieczywa w stylu francuskim. Pyszne, puszyste bagietki położone na grilla zyskają charakterystyczną, chrupiącą skórkę. Dla fanów orientalnych smaków strzałem w dziesiątkę mogą okazać się owoce morza — krewetki wystarczy polać sokiem z cytryny oraz dodać odrobinę ulubionych przypraw.
Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior Zapisz się do Newslettera
Zobacz również:
- Wrocławskie Dni Gerontologii: dla seniorów, opiekunów i wszystkich zainteresowanych [15-16 listopada] - 7 listopada, 2024
- I Forum Polityki Senioralnej: jak wspierać seniorów? [RELACJA] - 6 listopada, 2024
- „Gazeta Senior” listopad 2024 [11/2024] Sprawdź, co w numerze! - 30 października, 2024