Dawne przedwojenne przepisy z 1936 r.
Przedwojenne przepisy, czyli barszcz po rumuńsku, salsefia w sosie holenderskim, ozór peklowany z puree z grochu. Na deser ryż kasztanowy z bitą śmietaną a na kolację knedelki tyrolskie ze słoninką. Tak wyglądał zestaw dań polecanych w kalendarzu „7 dni dobrej gospodyni” w drugim tygodniu lutego 1936 r. Dodano jednak dopisek: „z dwóch głównych dań obiadu jedno może być w skromniejszych gospodarstwach opuszczone”.
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl
Spis Treści
Rubryka kulinarna z czasopisma „As” 1936
W dzisiejszym kąciku „Retro” prezentujemy rubrykę kulinarną, która ukazywała się regularnie w przedwojennym czasopiśmie „AS”. Te przedwojenne przepisy pochodzą z 6 numeru z 9 lutego 1936 roku.
Na liście głównych dań polecanych do przygotowania znajdziemy:
- Niedziela: Zupa szczawiowa z jajami. Salsefia z rumianem masłem. Mostek cielęcy nadziewany marchewką duszoną i groszkiem zielonym. Ryż kasztanowy z bitą śmietaną.
Kolacja: Mieszana wędlina z sałatką z białej kapusty, pączki. - Poniedziałek: Zupa z płatków owsianych. Mleczka cielęce z jarzynami. Ozór peklowany z puree z grochu. Kompot mieszany.
Kolacja: Płatki wypiekane z szynką. - Wtorek: Barszcz po rumuńsku. Brukselka z masłem. Zraziki z wieprzowej szynki na kminie z makaronem. Jabłka zapiekane z pianką.
Kolacja: Knedelki tyrolskie ze słoniką. - Środa: Salsefia w sosie holenderskim w miejsce zupy. Hachee na „kruchem” cieście z sałatką fasolkową. Kaczka w potrawie z ryżem. Dołeczki z powidłami.
Kolacja: Cynaderki duszone z kaszą. - Czwartek: Rosół z „lanem” ciastem. Sztuka mięsa, zapiekana w beszamelu. Pieczeń barania z rusztu z włoską kapustą duszoną. Strudel z makiem.
Kolacja: Szpinak z parówkami. - Piątek: Zupa z bułki (panade). Bulwy w sosie śmietanowym zapiekane. Sandacz po francusku z pieczarkami. Pączki grysikowe.
Kolacja: Twarde jaja i sałata ziemniaczana ze śledziem. - Sobota: Zupa z podróbek gęsich lub kaczych. Jarzyny w cieście w sosie pomidorowym. Kotleciki baranie z rusztu z pomes frittes i sałatą z kapusty. Tort jabłeczny.
Kolacja: Omlet naturalny z kiełbaskami.
Pełna listę dań przedwojennych na cały tydzień przeczytacie klikając na ten obrazek:
W numerze znajdujemy przepisy na przygotowanie kilku wybranych potraw. Oto one.
Barszcz po rumuńsku, sałata z białej kapusty, salsefja (czarny korzeń)
Jarzyny w cieście
Mleczko cielęce z jarzynami, sandacz po francusku
Jako ciekawostkę w numerze zaprezentowano kuchnię gazową, która pokazywana była na wystawie gospodarstwa domowego w Chicago. Reklamowano ją nie tylko jako praktyczne urządzenie do gotowanie, lecz także aparat do obsuszania naczyń po zmywaniu.
Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior Zapisz się do Newslettera
Zobacz również:
- Wrocławskie Dni Gerontologii: dla seniorów, opiekunów i wszystkich zainteresowanych [15-16 listopada] - 7 listopada, 2024
- I Forum Polityki Senioralnej: jak wspierać seniorów? [RELACJA] - 6 listopada, 2024
- „Gazeta Senior” listopad 2024 [11/2024] Sprawdź, co w numerze! - 30 października, 2024