Dlaczego częściej przeziębiamy się jesienią i zimą?
Miesiące jesienno-zimowe uznawane są za sezon podwyższonej zachorowalności, ponieważ znacznie częściej się wtedy przeziębiamy. Czy jednak zastanawiamy się, dlaczego tak się dzieje? Co sprawia, że wirusy atakują nas chętniej zimą i jesienią niż wiosną lub latem?
Spis Treści
Dłuższe przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach
Dlaczego dzieje się tak, że przebywając w zamkniętych pomieszczeniach, mamy większe szanse na zachorowanie? Otóż w dusznym, zamkniętym powietrzu zarazki, które wydostają się z organizmu osoby chorej, mają szansę przetrwać dłużej. Powoduje to zwiększone ryzyko zachorowania osób zdrowych, które przebywają w jednym pokoju z zakażonym. Dlatego zaleca się często wietrzyć pomieszczenia, także w miesiącach jesienno-zimowych.
Wirusy przeziębienia i grypy stają się bardziej aktywne w zimnej aurze
Według naukowców przy niskich temperaturach powłoka lipidowa wirusa robi się bardziej wytrzymała, co oznacza, że jest on nie tylko silniejszy i może dłużej przetrwać, ale także ma większą zdolność do atakowania przeciwciał układu odpornościowego. To właśnie dlatego jesień i zima stanowią miesiące, podczas których wirusy rozprzestrzeniają się najszybciej.
Jesienią i zimą układ odpornościowy człowieka zwalnia obroty
Naukowcy z Yale dowiedli, iż niska temperatura może zaburzać pracę naszego nosa, zwiększając tym samym prawdopodobieństwo wdarcia się do organizmu bakterii i wirusów. Nasz nos, który w miesiącach letnich stanowi czynnik wzmacniający odporność, zimą i jesienią może przyczyniać się do powstania przeziębień.
Nie jest to jednak jedyny powód spadku odporności jesienią. Problemem jest tutaj także brak słońca, z którego czerpiemy w ciepłym okresie witaminę D, tak cenną dla naszego układu immunologicznego. W chłodnych miesiącach lekarze zalecają więc suplementację witaminą D, gdyż jej niedobór może powodować zwiększoną podatność na infekcje.
Jak uniknąć przeziębienia jesienią i zimą?
Kiedy skończy się lato, a temperatura spadnie i nastaną znowu chłodne, ponure dni, warto pomyśleć o tym, aby wzmacniać swoją odporność. Istnieje wiele sposobów na to, żeby stymulować układ odpornościowy do sprawniejszego działania, a jednym z nich jest zdrowa, zbilansowana dieta, pełna wartości odżywczych, które wspomogą funkcjonowanie naszej odporności.
Wiadomo jednak, że nie wszystkie witaminy i minerały z jedzenia będą sprawnie wchłanianie, zwłaszcza jeżeli żywność jest przetworzona w jakikolwiek sposób. Warto więc pomyśleć o suplementacji składnikami, których działanie na wzmocnienie odporności zostało potwierdzone. Zaleca się stosowanie:
- witaminy D,
- witaminy C,
- witaminy A,
- cynku.
Są to najpowszechniejsze składniki odżywcze, które wspomogą nasz organizm, pozwalając mu łatwiej walczyć z zagrażającymi ciału jesienią wirusami przeziębienia i grypy. A jeżeli infekcja już nas dopadnie, powinniśmy jak najszybciej przyjąć lek na przeziębienie Aspirin i postawić na odpoczynek, co pozwoli nam szybko poradzić sobie z chorobą.
Artykuł partnerski