Dlaczego warto zadbać o odpowiedni poziom witaminy C w organizmie?
Kwas askorbinowy, znany powszechnie pod nazwą witaminy C, jest jedną z najbardziej znanych witamin. Czy wiesz, które produkty zawierają jej najwięcej i dlaczego warto zadbać o prawidłowy poziom tej witaminy w organizmie? Tego wszystkiego dowiesz się z lektury naszego artykułu.
Spis Treści
Witamina wielofunkcyjna
Witamina C kojarzona jest przede wszystkim ze swoim dobroczynnym wpływem na układ odpornościowy. Nie bez przyczyny w okresie jesienno-zimowym w ramach profilaktyki dbamy o podaż zwiększonej ilości cytrusów. Jednak poza korzystnym działaniem na układ immunologiczny człowieka, kwas askorbinowy pełni też wiele innych funkcji w organizmie. Wśród szerokiego spektrum jego działania należy wymienić choćby wpływ na prawidłową produkcję kolagenu, co z kolei korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Inną funkcją kwasu askorbinowego jest jego wpływ na przyswajanie żelaza. Witamina C jest też pomocna w redukcji uczucia zmęczenia oraz znużenia, a ponadto chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
Nieoczywiste źródła kwasu askorbinowego
Kwas askorbinowy został po raz pierwszy wyizolowany z papryki przez węgierskiego biochemika, który za to odkrycie otrzymał w pierwszej połowie XX wieku Nagrodę Nobla. I chociaż z obecnością dużej ilości witaminy C kojarzymy przede wszystkim owoce, wśród nich zwłaszcza owoce cytrusowe, to jednak bardzo duże ilości kwasu askorbinowego znajdziemy choćby w natce pietruszki, brukselce czy szpinaku. W sporej ilości występuje on też w różnego rodzaju kiszonkach, chrzanie czy białej lub czerwonej kapuście. Jak widać różnorodna dieta pozwoli dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witaminy C i uchronić organizm przed jej ewentualnymi niedoborami. Należy także podkreślić, że w sytuacji w której z różnych powodów nie możemy dostarczyć organizmowi kwasu askorbinowego wraz z pożywieniem, warto postawić na dobrej jakości suplement diety,
Skutki niedoborów
Warto zadbać o należyty poziom witaminy C w organizmie, gdyż niedobory tego składnika mogą prowadzić do różnych konsekwencji zdrowotnych. Krwawiące dziąsła, obniżona odporność organizmu, znużenie i szybkie męczenie się mogą wynikać między innymi z niedoborów kwasu askorbinowego w organizmie. Należy również pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wykazują między innymi palacze, osoby narażone na przewlekły stres czy też osoby w podeszłym wieku.
Artykuł partnerski