Grillowe menu – zdrowo i smacznie
Przed nami długi weekend, podczas którego wielu z nas będzie raczyć się pysznymi specjałami z rusztu. Podpowiadamy, jak urozmaicić grillowe menu, aby było smaczne i zdrowe.
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl
Lubimy grillować. Aż 8 na 10 osób przynajmniej raz w oku ma okazję, aby cieszyć się pysznym jedzeniem z rusztu i urokami spędzania czasu na świeżym powietrzu. Najczęściej grillujemy z rodziną i ze znajomymi. Na ruszt trafia przede wszystkim mięso: kiełbasa, boczek, karkówka, kaszanka. Niestety takie jedzenie jest ciężkostrawne, bardzo kaloryczne i pełne cholesterolu. Warto więc nasze grillowe menu uzupełnić o warzywa, owoce i potrawy lekkostrawne.
Spis Treści
Warzywa na bogato
Jest wiele sposobów grillowania warzyw – można je owinąć folią aluminiową lub położyć bezpośrednio na ruszcie czy na tacce aluminiowej. Aby cieszyć się smakiem grillowanej papryki – wystarczy pokroić ją w ćwiartki i pokropić oliwą (można też posypać koperkiem). Cukinię warto pokroić na ok. 0,5 cm plasterki lub przeciąć wzdłuż, wydrążyć miąższ łyżką i nałożyć farsz. Kukurydzę warto polać oliwą i zawinąć w folię. Warzywa można podać też w formie szaszłyków – wystarczy na patyczki (lub szpilki) ponadziewać cienkie plastry ulubionych produktów.
Grillując warzywa warto pamiętać, że wymagają czujnego oka, gdyż łatwo je przypalić, a wtedy stają się niezdrowe i niesmaczne. Im miększe warzywo, tym powinno krócej pozostawać na grillu np. młoda cukinia może potrzebować zaledwie 4 minut, pomidory czy papryka – ok. 7 minut.
Egzotyka na grillu
Osoby, które wolą bardziej egzotyczne smaki, mogą skusić się na owoce morza – na ruszt można wrzucić np. krewetki, kalmary, ośmiorniczki. Najbardziej popularne – na sklepowych półkach i wśród Polaków – są krewetki. Na początek przygody z grillowaniem krewetek, warto wybrać mrożone, obrane i ugotowane, bo ich przygotowanie będzie proste. Wystarczy je odmrozić, posolić, skropić sokiem z cytryny i położyć na mocno rozgrzanym ruszcie. Krewetki powinny być grillowanie z każdej strony po kilka minut.
Coś na słodko
Miłośnicy słodkości mogą również delektować się specjałami z grilla. W roli deseru dobrze sprawdzą się owoce – niemal wszystkie można grillować. Choć najlepiej nadają się do tego celu banany, jabłka, gruszki, ananasy i inne duże owoce. Aby podkreślić smak można dodać np. cynamon i wanilię. Banany najwygodniej grillować w skórce – wystarczy im zaledwie kilka minut, aby cieszyć podniebienie słodkich i rozpływającym się wnętrzem. Można też, przed położeniem ich na ruszt – zrobić nacięcie wzdłuż bananów i dodać ulubione składniki (np. wiórki kokosowe, płatki migdałów, cynamon, czekoladę lub miód).
W otoczeniu wielu różnych smakołyków trudno oprzeć się pokusie jedzenia. O przejedzenie nietrudno… zachęcamy do przeczytania artykułu Sposoby na przejedzenie, w którym podpowiadamy, jak skuteczne poprawić trawienie.
Może Cię zainteresować:
Wiesz, co jesz? Sprawdzaj żywność, jeśli potrafisz. DIETA I TALERZ SENIORA, Dieta na Azlheimer’a
- Światowy Dzień Choroby Alzheimera – 21 września - 21 września, 2021
- 10 faktów o chorobie Alzheimera - 21 września, 2021
- Grillowe menu – zdrowo i smacznie - 30 kwietnia, 2021