Jak przyspieszyć swój metabolizm po świętach?
Święta i inne rodzinne okazje sprzyjają bogatym kolacjom, pełnym wysokokalorycznych posiłków. To właśnie w tym czasie najbardziej narażeni jesteśmy na różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego takie jak: uczucie ciężkości, wzdęcia i gazy, zgaga lub niestrawność. Są to objawy czynnościowych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, które z czasem samoistnie ustępują, ale jest kilka sposobów mogących to przyspieszyć.
Spis Treści
Pij dużo wody
Woda jako uniwersalny rozpuszczalnik wspomaga pozbycie się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii i przyspiesza pasaż żołądkowo-jelitowy. Ponadto w amerykańskich pracach naukowych wykazano, że częste picie wody w ciągu dnia zwiększa tempo przemiany materii o 30%. Konieczne jest wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie, a najlepiej kilka razy jednorazowo po 500 ml, dzięki czemu szybko wpłuczemy z naszego organizmu toksyny i zwiększymy efektywność pracy układu pokarmowego.
Zwiększ aktywność fizyczną
Ruch to jeden z podstawowych sposobów na przyspieszenie metabolizmu. Dzięki aktywności przyspiesza się czynność motoryczną żołądka i jelit oraz spalane są naddatki energetyczne. Aktywność fizyczną wbrew pozorom łatwo wpleść w życie np. rezygnując z windy, robiąc domowe porządki lub wybierając pieszy transport do pracy. Poza tym warto ćwiczyć co najmniej 30 minut dziennie, ponieważ dopiero wtedy organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową.
Jedz mało i często
Kiedy po rodzinnym biesiadowaniu czujemy się ciężko, zwykle na następny dzień mamy w planach zrezygnować z posiłków – jest to błąd. Aby przyspieszyć metabolizm, nie można rezygnować z jedzenia, a wręcz przeciwnie – należy jeść często i małe ilości. Dzięki temu odciążymy żołądek, któremu zdecydowanie łatwiej będzie strawić małą porcję pokarmu, a przez to pozbędziemy się uczucia ciężkości i pełności. Dodatkowo przez systematyczne (co 2-3 godziny) spożywanie posiłków nasz organizm dostanie sygnał, że nie musi gromadzić tkanki tłuszczowej, co pozytywnie wpłynie na naszą sylwetkę.
Sięgnij po „wspomagacze” trawienia
Wśród produktów pomagających przyspieszyć metabolizm i zwiększyć efektywność trawienia każdy znajdzie coś na swoją kieszeń. Należą tu przyprawy takie jak: ostra papryka, zawierająca kapsaicynę i pomagającą w spaleniu tkanki tłuszczowej, kminek, zapobiegający wzdęciom i gazom, lub napary ziołowe np. mięta, która rozluźnia mięśniówkę układu pokarmowego, wspomaga trawienie i wzmaga ruchy perystaltyczne jelit. Natomiast w przypadku gdy dolegliwości trawienne pojawią się nagle, można sięgnąć po leki w postaci wyciągów roślinnych np. Iberogast.
Jedz dużo błonnika
Błonnik, czyli inaczej włókno pokarmowe, to polisacharyd, który nie ulega strawieniu, wchłanianiu i nie jest przyswajalny w przewodzie pokarmowym. Dzięki tym właściwościom pobudza ruchy perystaltyczne przewodu pokarmowego i zwiększa objętość mas kałowych w jelicie, przyspieszając ich wydalanie i zapobiegając zaparciom. Błonnik znajdziemy w produktach zbożowych z pełnego przemiału, np. otręby czy płatki owsiane, owocach ze skórką oraz suszonych i roślinach strączkowych.
Artykuł sponsorowany