Których produktów unikać w chorobie raka szyjki macicy

Których produktów unikać w chorobie raka szyjki macicy

Rak szyjki macicy to jedna z najczęściej występujących chorób nowotworowych wśród kobiet (1). Szyjka macicy jest dolnym odcinkiem narządu płciowego u kobiet i odgrywa ważną rolę w mechanizmie porodu czy podtrzymywaniu macicy w okresie prenatalnym (2). Odżywianie w nowotworach kobiecych, w tym raku szyjki macicy stanowi istotny element leczenia przeciwnowotworowego. Odpowiednio zbilansowana dieta w trakcie, jak i po zakończonej terapii może mieć pozytywny wpływ na zachowanie siły, regenerację organizmu czy też samopoczucie (3). Dowiedz się, jak powinna wyglądać codzienna dieta, a także których produktów lepiej unikać przy raku szyjki macicy.

Materiał reklamowy Nestlé Health Science

Wpływ leczenia raka szyjki macicy na żywienie

Wdrożona terapia przeciwnowotworowa (chemioterapia, radioterapia czy leczenie chirurgiczne) często wpływa na występowanie wielu powikłań, które mogą utrudniać prawidłowe żywienie. Wskazuje się, że radioterapia stosowana w obszarach jamy brzusznej i miednicy (w tym w raku szyjki macicy) może skutkować występowaniem zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej wskazuje się na problemy związane z wypróżnianiem, np. biegunkę. Niejednokrotnie występują również dolegliwości, takie jak ból brzucha, nudności, wzdęcia czy utrata apetytu. Wśród skutków ubocznych leczenia nowotworów wskazuje się również zmiany smaku, zapachu, a także wymioty i zaparcia. W związku z tym warto zwrócić uwagę na codzienny jadłospis i wykluczyć z niego produkty, które mogą nasilać występujące objawy (4, 5). Zalecenia, w zależności od występujących problemów, mogą nieco różnić się od siebie. Istnieją jednak uniwersalne zasady, które mogą okazać się pomocne w przypadku większości problemów ze strony przewodu pokarmowego.

Których produktów unikać przy raku szyjki macicy?

W sytuacji występowania dolegliwości trawiennych zalecane jest zastosowanie diety lekkostrawnej. Jej głównym celem jest ograniczenie odczuwania powikłań leczenia poprzez odciążenie przewodu pokarmowego, a także poprawa procesów trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych (6). W przypadku radioterapii, w tym raka szyjki macicy, istnieje znaczne prawdopodobieństwo wystąpienia biegunki. Stąd też wskazane jest zastosowanie się do zaleceń diety łatwostrawnej już na początku leczenia (4).

Które produkty zatem warto wyeliminować z codziennej diety?

  • surowe warzywa i owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • ostre przyprawy, np. pieprz, ostra papryka, chili,
  • produkty mleczne (w przypadku występowania nietolerancji laktozy),
  • potrawy smażone,
  • posiłki obfitujące w tłuszcz,
  • żywność typu fast food,
  • kawa (4, 6).

Rak szyjki macicy – żywność medyczna

Jeżeli choroba nowotworowa znacznie utrudnia spożycie codziennych posiłków, sięgasz po niewielkie ilości pożywienia i obawiasz się, że twoja dieta może być niedoborowa, rozważ z lekarzem wdrożenie doustnych preparatów odżywczych. Wskazaniem do zastosowania tych produktów jest brak możliwości pokrycia zapotrzebowania na składniki pokarmowe za pomocą tradycyjnej diety. Żywność medyczna, dzięki skoncentrowanej zawartości składników odżywczych oraz kalorii w niewielkiej objętości, pozwala na uzupełnienie codziennej diety bądź na całkowite jej zastąpienie (w przypadku niektórych preparatów) (7). Jeżeli doświadczasz skutków ubocznych leczenia, takich jak zaburzenia smaku, które mogą utrudniać prawidłowe żywienie, skonsultuj z lekarzem uzupełnienie jadłospisu produktem Resource Refresh. Jest to wysokoenergetyczny preparat przeznaczony dla pacjentów onkologicznych niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem z zaburzeniami smaku, wynikającymi z wdrożonej chemioterapii lub radioterapii. Resource Refresh pozwala na dostarczenie cennego białka i energii, a także może mieć pozytywny wpływ na stan odżywienia. Produkt ten odznacza się łagodnym smakiem herbaty brzoskwiniowo-miętowej oraz brakiem składników o metalicznym posmaku. Wyniki badań wskazują, że aż 90% badanych pacjentów onkologicznych potwierdza działanie chłodzące (8, 9), a 84% potwierdza działanie kojące tego produktu (8, 9).

 

Piśmiennictwo:

  1. Didkowska J., Wojciechowska U., Olasek P., dos Santos F. C., Michałek I. 2021. Nowotwory złośliwe w Polsce w 2019 roku. Warszawa, Krajowy Rejestr Nowotworów, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie – Państwowy Instytut Badawczy.
  2. Krajowy Rejestr Nowotworów. Szyjka macicy. Pobrany 10.11.2022 r., z http://onkologia.org.pl/nowotwory-szyjki-macicy/
  3. Leukemia & Lymphoma Society. Gynecological Cancer. Pobrany 10.11.2022 r., z https://pearlpoint.org/i-have-a-gynecological-cancer-what-should-i-eat/
  4. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dieta w trakcie radioterapii nowotworów obszaru miednicy i jamy brzusznej. Pobrany 10.11.2022 r., z https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nowotwory/dieta-w-trakcie-radioterapii-nowotworow-obszaru-miednicy-i-jamy-brzusznej/
  5. Jarosz M., Sajór I. 2017. Żywienie a choroba nowotworowa. Poradnik dla pacjentów i ich rodzin. Warszawa, PRIMOPRO.
  6. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Dieta w trakcie chemioterapii. Pobrany 10.11.2022 r., z https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nowotwory/dieta-w-trakcie-chemioterapii/
  7. Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W. J., Fijuth J., Kapała A., Kabata P., Wysocki P., Krzakowski M., Rutkowski P. Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations. Oncology in Clinical Practice 2015; 11: 172–188.
  8. Baker A, Huhmann M., Oreskovich D. Co-developing a nutritional beverage for oncology patients with oncology patients, caregivers, and healthcare practitioners. Paper presented at: Abstract for SIOG 20192019.
  9. Nestle (data on file). CL19-002 Project COOL DNHS–101710: BOOST Soothe Peach Mint and Strawberry Kiwi Taste Claims Study. 2019.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource Refresh – do postępowania dietetycznego u pacjentów onkologicznych z zaburzeniami zmysłu smaku związanymi z radioterapią lub chemioterapią, niedożywionych lub z ryzykiem wystąpienia niedożywienia.

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds