Święta w hotelu. Sporo osób preferuje taki sposób świętowania

Święta w hotelu. Sporo osób preferuje taki sposób świętowania

Nie wszyscy kochają gotować. Są tacy, co wolą spędzić święta w hotelu.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej gazetasenior.pl

Wyjeżdżamy w ciepłe kraje

Reklama Reklama Amplifon

To trochę dziwne, ale z drugiej strony? Czemu nie? Może być całkiem przyjemnie. Temperatura w Wyspach Kanaryjskich pod koniec grudnia to tak 20 do 25 stopni. Czasami trochę mocniej powieje o tej porze roku. Kąpiących się nie za dużo, choć temperatura wody taka jak w Bałtyku w lipcu. Spacery po plaży w mikołajowej czapce wywołują uśmiechy. Kiedy pytałem, dlaczego nie w kraju zwykle padała odpowiedź: – „Już mi się nie chce tyle czasu spędzić przy garach. Dzieci duże, układają sobie życie po swojemu. A ja chcę luksusu i żeby to kto inny się starał. Przy okazji można sobie popatrzeć, jak inni świętują”.

Reklama Reklama MultiSport

Dekoracje świąteczne

W Europie dekoracje świąteczne w miastach wyglądają podobnie. Rozświetlone choinki, Mikołaje, lampiony, gwiazdy. Życzenia Wesołych Świąt w języku angielskim i miejscowym. Jarmarki i kolędy. Jednak detale już są inne. Ważnym zwyczajem jest miejska szopka. Szopki stoją nie tylko w kościołach, a nawet ważniejsze są te ustawiane na miejskich placach i w hotelach. Choinki są oczywiście także, ale szopka jakby była ważniejsza. Kolorowe plastikowe lampiony na ulicach, plastikowe girlandy i plastikowe kwiaty.

Reklama Reklama Cyfrowi Debiutanci

Wigilia w hotelu

Oczywiście wszystko zależy od organizatora i można sobie zamówić wigilijną kolację, ale niektórych rzeczy nie uświadczysz. Żaden kucharz w Hiszpanii, a tym bardziej w Turcji, nie zrobi ci potraw z kiszonej  kapusty. Słodka kapusta z pieczarkami skropiona octem balsamicznym smakuje cokolwiek egzotycznie. Placki ziemniaczane na przystawkę ciepłą niby bardzo polskie, ale jednak nie w tym dniu. Zupa rybna oczywiście jest dostępna, podobnie jak ryby pieczone i smażone. Jednak z rybą w galarecie może być problem. W ciepłym klimacie galarety szybko się rozpływają. Za to bakalie, kremy, ciasta jak najbardziej. Zatem jak w hotelu jest sporo gości z Polski to wiele można. Wystarczy chcieć i zapytać organizatora wycieczki. W krajach muzułmańskich dla gości hotelowych będzie ustawiona choinka. W krajach katolickich oprócz choinki będzie szopka.

Reklama Patronat medialny Międzynarodowe Targi Turystyczne

Święta w hotelu

W hotelu codziennie czujesz się jak w czasie świat. Wędliny, sery, omlety, naleśniki, ciepłe bułeczki i keksy oraz musujące wino do śniadania. Na lunch ze dwa mięsa do wyboru, ryby, drób i dodatki. Oczywiście wszystko zależy od klasy hotelu. W droższych napoje alkoholowe lepszej jakości i frykasy z wyższej półki. Większy wybór dań i mniej sałatek mieszanych z pozostałości z obiadu.

Reklama Reklama Gala Noworoczna Brukiewicz

Świąteczna kolacja

W średniej klasy hotelu przed świąteczną kolacją aperitif. Odświętnie ubrani goście, menażerowie hotelu, starsi kelnerzy, kucharz spotykają się w holu  i składają życzenia. Przy okazji opowiadają o swojej pracy i czekają na oklaski i podziękowania. Teraz czas na świąteczną kolację. To będzie istna kulinarna rozpusta. Indyk pieczony, homary, szynki i kiełbasy dojrzewające, sery dojrzewające i owoce. Do tego wino i oczywiście desery. Leżą porozkładane słodkie konfety. U nas często mówi się o tych wyrobach bakalie. Krzątają się kelnerzy, dolewają wina do kieliszków, uprzątają talerze i talerzyki. Oczywiście zostawiamy sute napiwki po sutej świątecznej kolacji. Luksus ma swoje prawa i kosztuje.

Wyjazdy świąteczne

Sprawdziłem. W tym roku wyjazd trzeba było planować znacznie wcześniej. To pewno ze względu na wyjątkowo korzystny układ dni wolnych. Ceny też okropnie wysokie. Kupno wycieczki w wersji z kolacją świąteczną na kilka dni przed światami nie jest możliwe. Kiedy nie mamy zapewnionego wyżywienia w hotelu lepiej jechać do krajów prawosławnych i muzułmańskich, w tym czasie lokale normalnie pracują.

Zwyczaj

Jeśli szanujesz ludzi, którzy cię obsługują, to musisz zapewnić im także możliwość świętowania. Dlatego służba w czasie świat zwykle miała wolne. Kucharz szykował wcześniej potrawy i jechał świętować. Zatem na pańskim stole w czasie świat dominowały potrawy zimne i czyste zupy. Stąd barszcz biały i czerwony, pasztety, szynki i kiełbasy. Problemem było, kto będzie zmywał talerze i sztućce.

Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior   Zapisz się do Newslettera

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds