Syrop z mniszka lekarskiego bez gotowania, czyli domowy prozdrowotny syrop na zimno [PRZEPIS]
Obróbka termiczna ma swoje liczne zalety, jednak może pozbawić nasze domowe wyroby cennych substancji odżywczych. Dlatego też doskonałą alternatywą jest przygotowywanie syropów, które nie wymagają gotowania np. syropu z mniszka na zimno. Sam przepis jest niezwykle łatwy i nie powinien przysporzyć żadnych problemów nawet początkującym adeptom ziołolecznictwa. Zachowaj prozdrowotne właściwości kwiatów — poznaj prosty przepis na syrop z mniszka bez gotowania!
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl
Spis Treści
Syrop z mniszka na zimno czy na ciepło?
Syropy według definicji Farmakopei Polskiej (wydanie XI) są niczym innym jak preparatami wodnymi, które wyróżniają się słodkim smakiem i specyficzną, lepką konsystencją. Przygotowanie syropów można podzielić na te przygotowywane na ciepło oraz na zimno. Jeśli w syropie znajdują się substancje wrażliwe na temperaturę, warto przygotować taki syrop metodą na zimno.
Tutaj cukier rozpuszcza się w wodzie bez udziału podwyższonej temperatury, a na dnie naczynia warto umieścić warstwę filtracyjną. Uzyskany tą metodą syrop jest niezwykle klarowny i nie wymaga ponownego odsączania. Przygotowując syrop na zimno, warto pamiętać, że potrzebują one nieco więcej czasu w porównaniu do tych przygotowywanych na ciepło.
Syrop z mniszka na zimno — składniki
Ciekawostką jest, że choć mlecz i mniszek lekarski są do siebie łudząco podobne, są to dwie całkiem różne rośliny. Dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie zbierania kwiatów przeznaczonych na syrop. Jak je od siebie odróżnić, wyjaśniamy w artykule pt. Mlecz polny czy mniszek lekarski? Sprawdź również, gdzie i kiedy zbierać kwiaty mniszka lekarskiego na syrop, aby miał jak najwięcej prozdrowotnych właściwości Sezon na zbiór mniszka. Gdzie, jak i co zbierać?
Syrop z mniszka bez gotowania [PRZEPIS]
Poznaj prosty przepis na syrop z mniszka bez gotowania, czyli syrop z mniszka lekarskiego wg Profesora Ożarowskiego*.
Przed przystąpieniem do przygotowywania syropu warto dać kwiatom mniszka nieco odpocząć, tak aby ewentualne żyjątka, które się w nich znajdują, miały szansę uciec. Usuń także zielone elementy, jeżeli chcesz uniknąć gorzkiego posmaku syropu, który może od nich pochodzić.
Przepis — instrukcja
- Gotowe kwiaty mniszka lekarskiego układaj w słoiczku warstwami przedzielonymi cukrem, zgodnie z zasadą jedna warstwa kwiatów, jedna warstwa cukru. Następnie całość lekko ubić. Ostatnią warstwą powinien być cukier.
- Gdy cały słoik będzie wypełniony mniszkiem, zalej go niewielką ilością spirytusu (do kilku łyżek).
- Następnie odstaw słoik na 7 do 10 dni w ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsce, ale nie zbyt gorące. W przeciwnym razie nastaw ukiśnie. Możesz również słoik umieścić w ciemnym miejscu, jednak w takim przypadku cały proces się wydłuży.
- Następnym krokiem jest przełożenie słoika do lodówki, gdzie będzie leżakował przez 3-4 miesiące.
- Warto pamiętać, że w przeciwieństwie do syropu przygotowywanego na ciepło, syropu na zimno nie przecedza się, spożywa się go razem z płatkami kwiatów.
- Po upływie kilku miesięcy syrop jest całkowicie gotowy do spożycia.
Zobacz również: Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS]. Sezon na zbiór mniszka. Gdzie, jak i co zbierać?
Dawkowanie syropu z mniszka na zimno
Zaczynając swoją przygodę z mniszkiem lekarskim, należy zacząć przyjmowanie w niewielkich dawkach. Na początek niech to będzie jedna łyżeczka syropu dziennie, aby potem zwiększyć dawkę do 3-4 łyżeczek.
Prozdrowotne właściwości syropu z mniszka lekarskiego bez gotowania
Według profesora Ożarowskiego syrop z mniszka lekarskiego przygotowywany metodą na zimno działa w szczególności dobrze w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych (nieżytów oskrzeli, problemów z tchawicą), zapalenia jamy ustnej, gardła, oskrzeli, jak również przy uporczywym kaszlu.
Kwiaty mniszka lekarskiego bogate są w cenne składniki takie jak: pyłek, luteina, liczne witaminy, sole mineralne, flawony. Dobrze sprawdzi się również jako środek żółciopędny i ogólnie wzmacniający.
Nalewka, oliwa i gliceryt z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski jest wciąż niedoceniany, ponieważ cała roślina, począwszy od korzeni, skończywszy na kwiatach, jest zaliczana do surowców leczniczych, a jej poszczególne elementy można wykorzystać w różny sposób.
Ciekawym rozwiązaniem jest nalewka z mniszka lekarskiego, którą można przygotować w bardzo łatwy sposób. Płatki kwiatów należy zalać szklanką wody i czystym spirytusem, odstawić na tydzień w ciemne miejsce. W ten sposób uzyskana nalewka będzie miała około 60-70%.
Z kolei, żeby przygotować oliwę z mniszka, warto sięgnąć po dobrej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, którą należy zalać kwiaty mniszka, pozostawić na dwa tygodnie najlepiej na parapecie z dostępem do światła słonecznego.
Gliceryt, czyli syrop na bazie gliceryny pomaga zachować cenne substancje aktywne zawarte w kwiatach mniszka lekarskiego. Gliceryna, którą kupisz w każdej aptece, jest dobrym pomysłem, jeśli musisz zrezygnować z użycia alkoholu w swojej domowej miksturze.
* Profesor Aleksander Ożarowski (1916-2011) to polski farmaceuta, nestor polskiego ziołolecznictwa, naukowiec i popularyzator nauki, wykładowca polskich uczelni medycznych, pracownik naukowy Instytutu Przemysłu Farmaceutycznego w Warszawie (źródło: Wikipedia).
Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior Zapisz się do Newslettera
- „Gazeta Senior” – styczeń 2025 [01/2025]: Sprawdź, co w numerze! - 18 grudnia, 2024
- Znany aktor Henryk Gołębiewski ofiarą scamu! Jak seniorzy mogą ustrzec się przed internetowym oszustwem? - 16 grudnia, 2024
- Viva Seniorzy! 2024 – wyjątkowe święto Seniorów za nami - 3 grudnia, 2024