Syrop z mniszka lekarskiego bez gotowania, czyli domowy prozdrowotny syrop na zimno [PRZEPIS]

Syrop z mniszka lekarskiego bez gotowania, czyli domowy prozdrowotny syrop na zimno [PRZEPIS]

Obróbka termiczna ma swoje liczne zalety, jednak może pozbawić nasze domowe wyroby cennych substancji odżywczych. Dlatego też doskonałą alternatywą jest przygotowywanie syropów, które nie wymagają gotowania np. syropu z mniszka na zimno. Sam przepis jest niezwykle łatwy i nie powinien przysporzyć żadnych problemów nawet początkującym adeptom ziołolecznictwa. Zachowaj prozdrowotne właściwości kwiatów — poznaj prosty przepis na syrop z mniszka bez gotowania!

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Syrop z mniszka na zimno czy na ciepło?

Reklama Reklama Amplifon

Syropy według definicji Farmakopei Polskiej (wydanie XI) są niczym innym jak preparatami wodnymi, które wyróżniają się słodkim smakiem i specyficzną, lepką konsystencją. Przygotowanie syropów można podzielić na te przygotowywane na ciepło oraz na zimno. Jeśli w syropie znajdują się substancje wrażliwe na temperaturę, warto przygotować taki syrop metodą na zimno.

Tutaj cukier rozpuszcza się w wodzie bez udziału podwyższonej temperatury, a na dnie naczynia warto umieścić warstwę filtracyjną. Uzyskany tą metodą syrop jest niezwykle klarowny i nie wymaga ponownego odsączania. Przygotowując syrop na zimno, warto pamiętać, że potrzebują one nieco więcej czasu w porównaniu do tych przygotowywanych na ciepło.

Reklama Reklama MultiSport

Syrop z mniszka na zimno — składniki

Ciekawostką jest, że choć mlecz i mniszek lekarski są do siebie łudząco podobne, są to dwie całkiem różne rośliny. Dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę w trakcie zbierania kwiatów przeznaczonych na syrop. Jak je od siebie odróżnić, wyjaśniamy w artykule pt. Mlecz polny czy mniszek lekarski? Sprawdź również, gdzie i kiedy zbierać kwiaty mniszka lekarskiego na syrop, aby miał jak najwięcej prozdrowotnych właściwości Sezon na zbiór mniszka. Gdzie, jak i co zbierać?

Reklama Reklama Cyfrowi Debiutanci

Syrop z mniszka bez gotowania [PRZEPIS]

Poznaj prosty przepis na syrop z mniszka bez gotowania, czyli syrop z mniszka lekarskiego wg Profesora Ożarowskiego*.

Przed przystąpieniem do przygotowywania syropu warto dać kwiatom mniszka nieco odpocząć, tak aby ewentualne żyjątka, które się w nich znajdują, miały szansę uciec. Usuń także zielone elementy, jeżeli chcesz uniknąć gorzkiego posmaku syropu, który może od nich pochodzić.

Przepis — instrukcja 

  1. Gotowe kwiaty mniszka lekarskiego układaj w słoiczku warstwami przedzielonymi cukrem, zgodnie z zasadą jedna warstwa kwiatów, jedna warstwa cukru. Następnie całość lekko ubić. Ostatnią warstwą powinien być cukier.
  2. Gdy cały słoik będzie wypełniony mniszkiem, zalej go niewielką ilością spirytusu (do kilku łyżek).
  3. Następnie odstaw słoik na 7 do 10 dni w ciepłe i dobrze nasłonecznione miejsce, ale nie zbyt gorące. W przeciwnym razie nastaw ukiśnie. Możesz również słoik umieścić w ciemnym miejscu, jednak w takim przypadku cały proces się wydłuży.
  4. Następnym krokiem jest przełożenie słoika do lodówki, gdzie będzie leżakował przez 3-4 miesiące.
  5. Warto pamiętać, że w przeciwieństwie do syropu przygotowywanego na ciepło, syropu na zimno nie przecedza się, spożywa się go razem z płatkami kwiatów.
  6. Po upływie kilku miesięcy syrop jest całkowicie gotowy do spożycia.

Zobacz również: Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS]. Sezon na zbiór mniszka. Gdzie, jak i co zbierać?

Reklama Patronat medialny Międzynarodowe Targi Turystyczne

Dawkowanie syropu z mniszka na zimno

Zaczynając swoją przygodę z mniszkiem lekarskim, należy zacząć przyjmowanie w niewielkich dawkach. Na początek niech to będzie jedna łyżeczka syropu dziennie, aby potem zwiększyć dawkę do 3-4 łyżeczek.

Reklama Reklama Gala Noworoczna Brukiewicz

Prozdrowotne właściwości syropu z mniszka lekarskiego bez gotowania

Według profesora Ożarowskiego syrop z mniszka lekarskiego przygotowywany metodą na zimno działa w szczególności dobrze w przypadku zapalenia górnych dróg oddechowych (nieżytów oskrzeli, problemów z tchawicą), zapalenia jamy ustnej, gardła, oskrzeli, jak również przy uporczywym kaszlu.

Kwiaty mniszka lekarskiego bogate są w cenne składniki takie jak: pyłek, luteina, liczne witaminy, sole mineralne, flawony. Dobrze sprawdzi się również jako środek żółciopędny i ogólnie wzmacniający.

Nalewka, oliwa i gliceryt z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest wciąż niedoceniany, ponieważ cała roślina, począwszy od korzeni, skończywszy na kwiatach, jest zaliczana do surowców leczniczych, a jej poszczególne elementy można wykorzystać w różny sposób.

Ciekawym rozwiązaniem jest nalewka z mniszka lekarskiego, którą można przygotować w bardzo łatwy sposób. Płatki kwiatów należy zalać szklanką wody i czystym spirytusem, odstawić na tydzień w ciemne miejsce. W ten sposób uzyskana nalewka będzie miała około 60-70%.

Z kolei, żeby przygotować oliwę z mniszka, warto sięgnąć po dobrej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, którą należy zalać kwiaty mniszka, pozostawić na dwa tygodnie najlepiej na parapecie z dostępem do światła słonecznego.

Gliceryt, czyli syrop na bazie gliceryny pomaga zachować cenne substancje aktywne zawarte w kwiatach mniszka lekarskiego. Gliceryna, którą kupisz w każdej aptece, jest dobrym pomysłem, jeśli musisz zrezygnować z użycia alkoholu w swojej domowej miksturze.

* Profesor Aleksander Ożarowski (1916-2011) to polski farmaceuta, nestor polskiego ziołolecznictwa, naukowiec i popularyzator nauki, wykładowca polskich uczelni medycznych, pracownik naukowy Instytutu Przemysłu Farmaceutycznego w Warszawie (źródło: Wikipedia).


Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior   Zapisz się do Newslettera


 

Redakcja
CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds