Zupa z pokrzyw i inne zielone chwasty na wiosnę. PRZEPIS. Zobacz, jak przygotować

Zupa z pokrzyw i inne zielone chwasty na wiosnę. PRZEPIS. Zobacz, jak przygotować

Tak, to teraz jest ta pora, by zupa z pokrzyw zagościła na stole. Wiosenna zielona zupa.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Pokrzywy są bogatymi w składniki mineralne roślinami i pojawiają się jako jedne z pierwszych jadalnych roślin na wiosnę. Jak wszystkie wiosenne potrawy także i zupa z pokrzyw swój smak zawdzięcza ilości masło i śmietany. Za miesiąc będzie już szczaw i lebioda, obie rośliny jadalne, ale zupa z pokrzyw wyprzedzają je wszystkie. Zielne na wiosnę wolne od tych wszystkich środków ochrony roślin stosowanych w intensywnej produkcji rolnej są świetną alternatywą dla pigułek z apteki. I tańsze.

Jak przyrządzić zupę z pokrzyw

Reklama Reklama Amplifon
zupa z pokrzyw

zupa dla entuzjastów zielonego, fot.© J.Dudzik

Żur podstawowa zupa czasu zimy zakończył swój żywot w okolicach Wielkiej Nocy. Niektórzy urządzali nawet pogrzeb żuru, rozbijając gliniane garnki. Teraz wiosną pora na nowe smaki.  Tutaj zobaczysz, jak zrobić zupę z pokrzyw.

Jarzynka z pokrzyw

Młode pokrzywy skoro się tylko pokażą na wiosnę, póki jeszcze młode zjadamy ze smakiem. Należy przebrać jej listki, wybieramy młode, płukać kilka razy w wodzie i wrzucić na wodę wrzącą zasoloną i zgotować na miękko. Wybrać cedzakiem do wody zimnej i osączyć z wody. Rozpuścić łyżkę stołową masła, dodać troszkę mąki, podsmażyć nieco, włożyć pięć łyżek przetartej miazgi z pokrzywy, dolać mieszając bulionu, dodać nieco cukru i soli, chwile dusić i wydać do stołu. Z rzeżuchą postępujemy podobnie.

Reklama Reklama ATERIMA med

Lebioda i lebiodka

Te dwie rośliny są jadalne, lecz niekoniecznie smakowite. Smaczniejsza jest lebiodka znana także pod nazwą oregano. Z lebiody (Komosa biała) przyrządzano zieloną jarzynkę w stylu szpinaku.

Reklama Reklama Cyfrowi Debiutanci

Mniszek lekarski

zupa z pokrzyw

sałatka z mniszka  z boczkiem do „kuchni głodowej” nie należy

Francuzi na wiosnę, zanim jeszcze pojawi się sałata, używają do przyrządzania zielonej sałatki mniszka lekarskiego. W Ardenach to popularne danie z podsmażonym boczkiem i ziemniakami.

 Tutaj przeczytacie, jak działa mniszek.

Wiosenne zielone części różnych roślin były popularne wśród tych, którzy na przednówku cierpieli głód, którzy po zimie chcieli odbudować zasób minerałów i mikroelementów w organizmie. Teraz mamy suplementy w aptece. Niektórzy z etnografów uważają, że potrawy z pokrzyw należą do kuchni wiejskiej biedoty, a więc do „kuchni głodowej”.

 Tutaj znajdziecie przepisy na wykorzystanie chwastów w wiosennych potrawach.

Dla zasobnych pierwszym wiosennym warzywem są oczywiście szparagi. Szparagi zielone można podsmażać na maśle bez obierania ze skórki, odcinamy tylko zdrewniałe i wysuszone końcówki. Białe mają łyko i wymagają obierania. Jajecznica ze szparagami to świetna odmiana dla tej ze szczypiorkiem.

Jednak to zupa z pokrzyw jest tym daniem, którym możemy przywitać prawdziwą wiosnę, nie tę kalendarzową.

Bigos, czy bigosik. Który wolisz?

Latest posts by Jerzy Dudzik (see all)
CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds